Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yurtdışında tedavi gören ve sağlık
durumları nedeniyle genel karantina koşullarından farklı bir uygulamaya tabi tutulma ihtiyacı olan vatandaşlara istisna uygulama gerekebileceğini ifade ederek, bu durumu Sağlık Bakanlığı’nın değerlendireceğini kaydetti.
Özersay, “Sağlık Bakanlığı’na istisnai bazı durumlarda kişinin evinde karantinaya alınma yetkisi verildi. Bunu da kamuoyuna açıkladık, gizli bir durum yoktur. Bahsi geçen yerlerde karantinaya alınanlar da bu istisnai durumdaki kişilerdir” ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yazılı açıklamasında, “İngiltere’den gelen bazı vatandaşlara ayrıcalık yapılıp Kumyalı ve Hisarköy’de karantinaya alındıkları” yönündeki iddiaları yanıtladı.
Özersay, Bakanlar Kurulu’nun 18 Mart tarihinde yaptığı duyuruyu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Yaptığımız duyuruda şu ifadeyi kullandık; ‘Yurtdışında tedavi gören, sağlık durumları nedeniyle genel karantina koşullarından farklı bir uygulamaya tabi tutulma ihtiyacı olan vatandaşlarımız özel durumlarını iletmek ve gerekli bilgilendirmeleri alabilmek için şu telefon numaralarını arayabilirler.’
Geçen ayın ortasında Bakanlar Kurulu kararında yurtdışından gelen herkesin merkezi karantinaya gireceğini de söyledik. Bakanlar Kurulu tarafından, Sağlık Bakanlığı’na istisnai bazı durumlarda kişinin evinde karantinaya alınma yetkisi verildi. Bunu da kamuoyuna açıkladık, gizli bir durum yoktur. Bahsi geçen yerlerde karantinaya alınanlar da bu istisnai durumdaki kişilerdir.” Özersay, sağlık gerekçeleriyle farklı bir uygulama yapılan kişilerle ilgili de bilgi vererek, hangi durumların istisna sayıldığı konusuna açıklık getirdi: “İzmir’de beyin ameliyatı geçirmiş olan bir vatandaşımız tedavi süreci devam ederken geldi. Mikrop kapma ihtimalini de dikkate alarak, Sağlık Bakanlığı değerlendirme yaparak izin verdi ve eve yerleştirildi. Karantina sürecinde evde kontrolleri yapıldı.
Kanser tedavisi gören bazı vatandaşlarımız, bağışıklık sistemleri çok daha düşük olduğu için merkezi karantinada kalamayacak olanları bir istisna yarattı. 70-80 yaşında, telefon dahi kullanamayan, kendi kendine bakamayacak durumda olan kişileri de 14 gün o merkezde tutamazsınız. Bu bir sağlık ve uzmanlık konusu olduğu için değerlendirmeyi Sağlık Bakanlığı yapmaktadır. Basında geçen Kumyalı örneğinde de benzer bir durum söz konusudur.”
Kıbrıs Gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder