19 Eylül 2017 Salı

MÜTEVAZİ BİLGE KASTAMONU


Karadeniz'in kuşkusuz en mütevazi sakini Kastamonu, yemekleri ve misafirperver insanı kadar

muhteşem doğası ve sahip olduğu ekolojik turizm imkanlarıyla da şaşırtıyor. Kastamonu tarihin her döneminde önemli üretim merkezlerinden biriydi. Yedi bin yıllık güçlü bir tarihi mirasa, el sanatlarına, bine yakın nefis yemek tarifine sahip bu bilge şehre adım atar atmaz insanın Türkiye'nin sayılı turizm cennetlerinden birine geldiğini fark etmesi uzun sürmez. Küre ile Ilgaz Dağları arasındaki Karaçomak dere yatağına kurulu bölgenin kendine has bir havası, insanı dinlendiren bir sakinliği vardır. Tarihi cami ve türbelerle dolu bu şehrin sarımsağı, mantısı, çekme helvası ünlüdür. Ama pek bilinmeyenlere de bakmak lazım. Merkezdeki eski bakırcılar çarşısında antika kazanları, kap kacakları karıştırıp biraz alış-verişten sonra 200 yıldır pastırmayla uğraşan Tabakoğlu'nun dükkanı karşınıza çıkar. Kastamonu'nda pide ve gözlemeye "ekmek" denildiğinden çeşit boldur; etli ekmek, mantarlı ekmek, pastırmalı ekmek, peynirli ekmek...Diğer bir önemli tat ise "kel simit". Hiç susam kullanılmayan bu simit çok sevilen tiridin malzemesi. Kastamonu ayrıca doğası, sahili ve çayırlarıyla da trekking ve hiking için de ideal bir yer. Gezip görmeli buraları..(SKYLIFE).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder