12 Ocak 2022 Çarşamba

Statsministern KU-anmäls för covidåtgärder


Sverigedemokraterna KU-anmäler Magdalena Andersson (S) för regeringens covidrestriktioner.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ifrågasätter om åtgärderna är proportionerliga och träffsäkra.

Åkesson presenterade anmälan till konstitutionsutskottet (KU) i riksdagens partiledardebatt.

– Lika viktigt som det är att fatta beslut om stränga åtgärder när nöden kräver, lika viktigt är det att avstå när vågskålen tippar tillbaka, sade SD-ledaren. 

Åkesson uppgav att det tidigare rått bred politisk enighet om restriktioner när "regeringen vaknade och insåg att det behövdes göra saker för att förhindra smittspridningen":

– Men det har gått två år och vi har lärt oss mycket. Det blir allt viktigare att de åtgärder som vidtas är träffsäkra, ändamålsenliga och proportionerliga, säger han.

Åkesson pekade på att det för närvarande inte finns någon överbeläggning i intensivvårdsregistret, samt på att antalet patienter som vårdas för covid 19 i sluten vård och intensivvård är cirka en fjärdedel i förhållande till samma period för ett år sedan.

– Det är för mig obegripligt hur regeringen efter två år in i pandemin helt saknar marginal och beredskap för att hantera en sådan här situation, utan i stället återgå till de här i vissa fall oproportionerliga och mindre träffsäkra åtgärder som innebär allvarliga ingrepp i den enskilde människans liv, sade SD-ledaren.

SD vill bland annat att KU granskar regeringens framtagna förslag på att införa krav på vaccinationspass.

– Någon vetenskaplig grund som talar för att åtgärden skulle ha effekt presenterades aldrig, sade Åkesson.

Statsminister Magdalena Andersson försäkrade att regeringen inte inför restriktioner lättvindigt.

– Jag vill understryka hur allvarligt läget är just nu. Vi har en rekordstor smittspridning, svarade statsminister Magdalena Andersson (S)

– Det handlar inte bara om de som ligger på sjukhus, det handlar om personal som jobbar där, att inte alla läkarna är hemma och är sjukskrivna.

Liberalerna anklagade i går regeringen för att missbruka pandemilagen och meddelade att L inte kommer att rösta för en förlängning av den.

De andra partiledarna tog under första delen av partiledardebatten inte upp covidrestriktionerna.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder